Wat is Twitter?


Uitleg over Twitter, Tweet, Twitteren en Tweets

TwitterFeeds.nl toont een overzicht met Twitter accounts die nuttige informatie publiceren.

» Bekijk de populairste 250 Twitter feeds      » Lees het boek Social Media Expert in een Week

Wat is Twitter

Met Twitter kun je snel korte berichten uitwisselen met andere gebruikers. Dat wordt "twitteren" genoemd. Twitter is een sociaal netwerk waarbij je vrienden kan toevoegen van wie jij de berichten leest. Jouw vrienden kunnen ook jouw account "volgen" waardoor zij jouw berichten zien. Op deze pagina vind je een uitleg over het fenomeen. In Nederland groeit Twitter razendsnel en er zijn dan ook veel bekende Nederlandse twitteraars.

Twitter is helemaal gratis. Je kunt je simpel aanmelden op twitter.com (en niet op www.twitter.nl want die hoort niet bij het bedrijf) en hebt alleen een email adres nodig om je te registreren. Iemand die actief is op Twitter wordt een twitteraar genoemd, en een groep bekende mensen die twitteren noemt men ook wel twitterati.

Microblog
Twitter wordt ook wel een microblog genoemd. Je zet korte berichten (maximaal 140 karakters) op jouw account. Die berichten worden vervolgens (indien zo ingesteld) via het internet, via SMS en via email verspreid naar de mensen die jouw volgen.

Tweet en tweets, Twitteren en Twittert
Een bericht op Twitter wordt ook wel een tweet genoemd. Jouw verzameling berichten worden daarom jouw tweets genoemd. Soms wordt Twitter fout gespeld als "Tweeter" en "Tweter".
Iemand die op Twitter actief is, wordt een Twitteraar genoemd. Het werkwoord is twitteren. Je "twittert" dus.

Zoeken op Twitter: realtime search
Twitter wordt ook wel het realtime web genoemd. De zoekmachine doorzoekt dan ook berichten die net geplaatst zijn. Meer informatie op zoeken op Twitter.

Twitter op mobieltje
Twitter is heel gemakkelijk via een mobiele telefoon te gebruiken. Je logt eenmalig in, en daarna herkent je mobiele telefoon je altijd. Je kunt berichten lezen en plaatsen. Als alternatief kun je ook berichten via SMS naar je mobiele telefoon laten sturen. De mobiele site van Twitter staat op m.twitter.com

Twitter embed script en twitter widgets
De berichten die je op Twitter plaatst kun je ook rechtstreeks op een website of jouw weblog laten plaatsen. Dat is mogelijk via een zogenaamde Twitter badge of via een speciaal javascript dat op vele sites te downloaden is. Daarnaast zijn er diverse websites die zogenaamde hosted scripts aanbieden. Pas wel op bij dit soort sites: geef nooit zomaar je gebruikersnaam en password. Doe dat pas als je zeker weet dat het om een veilige site gaat.

Twitter software en desktop clients, twitter applications en scripts
Voor Twitter zijn inmiddels honderden, misschien wel duizenden externe services, diensten en scripts beschikbaar. Een klein overzicht van Twitter diensten: TweetDeck, seesmic, twhirl, twitterfeed, Tweetie, TwitterBerry, txt, twitterrific, TwitterFox, TwitPic, Ping.fm, TwitterFon, FriendFeed, Power Twitter, Brightkite, HootSuite, twitthat, en DestroyTwitter. Een populair programma om statistieken te meten is Twittercounter.com.
De software wordt ook wel gadgets of tools genoemd. Op diverse sites is een top 100 met leukste gadgets en tools voor Twitter beschikbaar.

Follow, unfollow, ReTweet, Hash
Op Twitter is slechts een beperkt aantal acties mogelijk. Als je iemand wil volgen, dan klik je op "follow'. Als je iemand niet meer wil volgen, dan klik je op "unfollow". Als je iemand wil blokkeren, dan klik je op "block". Wil je een twitter bericht aan iemand sturen, dan zet je een apenstaart voor de naam van die persoon. Wil je een tweets toewijzen aan een bepaald onderwerp, dan zet je een hash (#) voor het onderwerp. Wil je een bericht (tweet) dat iemand al geplaatst heeft een keer herhalen of benadrukken, dan gebruik je "retweet". Je zet RT of ReTweet voor je boodschap.

Twitter woorden en terminologie
Op Twitter worden specifieke woorden gebruikt die niet in de Van Dale staan. Hieronder een overzicht met de meest voorkomende woorden en termen op Twitter.
 • beetweet: populaire tweets
 • co-twitterer: samen op 1 account Twitteren
 • dweet: een bericht dat je twittert onder invloed
 • mistweet: uitspraak waar je spijt van krijgt
 • neweeter: een nieuwkomer op Twitter
 • qwitter: service om Twitter stalkers op te sporen
 • twead: tweets van anderen leen
 • tweeple: Twitter gebruikers, ook wel twitterati
 • tweetaholic: iemand die aan Twitter verslaafd is
 • tweeter: een twitter gebruiker (soms ook twitterer)
 • tweetup: bijeenkomst van Twitter gebruikers
 • twittermaps: dienst om gebruikers op kaart te vinden


 • Twitter RSS feed
  Voor iedere Twitter gebruiker is ook een RSS feed beschikbaar van zijn of haar berichten. Alleen indien een account op "prive" (private) wordt geplaatst is de feed niet beschikbaar. Standaard staat een Twitter account echter op "open" (public). Het is tevens mogelijk om de headlines uit een fee door te zetten naar een Twitter account. Gebruik daarvoor twitterfeed.com.

  Twitter API
  Twitter groeit vooral snel doordat er zoveel diensten omheen gebouwd worden. Die maken bijna allemaal gebruik van de Twitter API. Met de API kunnen bouwers van websites als het ware communiceren met Twitter. Meestal gebeurt dat met het oAuth protocol. Ze kunnen berichten plaatsen en lezen, en tevens statistieken ophalen.
  Twitter is gebouwd in Ruby on Rails, een snel opkomende programmeertaal.

  Twitter logo, icon, avatar en buttons
  Bij Twitter kun je jouw eigen avatar en achtergrond uploaden, zodat je goed herkenbaar bent voor iedereen die jouw tweets volgt. Kies bij voorkeur een duidelijke (kleine) foto van jezelf als avatar. Datzelfde geldt voor de achtergrond. Kies een foto of plaatje die duidelijk maakt dat het om jouw account gaat.

  Tekst, (C) Copyright TwitterFeeds.nl.


  Bekijk alle 250 Twitter feeds met onder meer nieuws, weer, beurskoersen, showbiz, en veel meer.

  Wil je een twitter account aanmelden voor opname op deze pagina? Stuur daarna een email naar ons info adres.